Dvorci Srbije

Građanska kuća u Ul. Đorđa Lešnjaka 1

Leskovac

U Leskovcu je još jedan objekat pod zaštitom države, a to je građanska kuća u Ul. Đorđa Lešnjaka 1. Ova kuća je klasičan primer građanske arhitekture između dva svetska rata, a natpis na fasadi, odnosno na “kuli” nam govori da je građena 1931. godine. U pitanju je spratni objekat sa mansardom, tamnooker boje, građen u stilu eklektike. Podseća nas na “zlatno doba” Leskovca.

Struktura zgrade je ugaona i pruža mogućnost pravljenja zaobljene “kupole” ili kule, na granici dve ulice. Zdanje je asimetrično, jer se sa jedne strane nalaze ulazne stepenice, dok se sa druge nalazi klasična ulična fasada sa prozorima sa art-deko ukrasima koji pomalo vuku na kasnu secesiju. Posebno je zanimljiva bordo krovna pokrivka na kupolnom delu, koja ima ukrase tipične za secesiju. Ulična fasada sa dva prozora u prizemlju je jednostavna, na spratu već iskazuje elemente art-dekoa sa slepim stubovima prilepljenim za fasadu, dok je mansarda klasičan art-deko pravougaonih formi.

Objekat poseduje tri terase – jedna iznad ulaznog stepeništa, koja je najšira, druga na mansardi, i treća, kružna, oko oble bočne “kule”, koja je u lošem stanju.

Fasada objekta je na nekim mestima propala, te joj je potreba rekonstrukcija. Na jednom delu je renovirana i ofarbana u jarkožuto, što odudara od sivog, zadimljenog i patinom načetog ostatka fasade. U kući danas žive dve porodice. Iza objekta je restoran.

Ulazak u objekat nije dozvoljen, budući da je u pitanju stambeni objekat.