Dvorci u Beogradu

Stari dvor, Beograd

Stari dvor je palata koja se nalazi u Beogradu, u gradskoj opštini Stari grad. Nekadašnja kraljevska rezidencija dinastija Obrenović i Karađorđević, danas je svrstana na listu kulturnih dobara grada Beograda zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti.

Novi dvor, Beograd

Novi dvor je izgrađen kao nova rezidencija dinastije Karađorđević i to je poslednja zgrada izgrađena u kompleksu zgrada dvorskog kompleksa na Terazijama, zajedno sa susednim palatama Starog dvora, koji je takođe arhitektonski i umetnički pandan Narodnoj skupštini.

Konak kneginje Ljubice, Beograd

Izgrađen između 1829. i 1830. godine, reprezentativan je primer građanske arhitekture prve polovine 19. veka u Beogradu, i primer je balkanskog stila, te onoga kako je Beograd izgledao pre 200 godina.

Beli dvor, Beograd

Beli dvor je srpska kraljevska palata koja se nalazi u Beogradu. Deo je Kraljevskog kompleksa, zbirke kraljevskih rezidencija i zelenih površina koje se nalaze u Dedinjskom kvartu, jednom od najnaseljenijih delova srpske prestonice.

Konak kneza Miloša, Topčider, Beograd

Konak kneza Miloša ili Milošev konak je još jedan u nizu konaka prvog srpskog knjaza, ali se ovaj nalazi u šumi pored Beograda, koja je vremenom postala deo ovog grada. Zanimljivo je da je konak građen u vreme kada Beograd nije bio prestonica Srbije.