Dvorci Srbije

Zgrada Andona Andonovića

Niš

Zgrada Andona Andonovića nalazi se u Nišu, u opštini Medijana, na adresi Obrenovićeva 41, i izgrađena je 1930. godine prema projektu beogradskog arhitekte Milutina Borisavljevića (1889-1970) u stilu francuskog neoklasicizma. Borisavljević, eminentni i polularni arhitekta tog doba, takođe je projektovao kuću Predraga Nikolića (zaštićeni spomenik kulture) u Paraćinu, kuću Flašar (zaštićeni spomenik kulture) u Beogradu i vilu Aleksandra Pavlovića (zaštićeni spomenik kulture) na Zlatiboru.

 

Zgrada u Nišu izgrađena je za trgovca Andona Andonovića, koji je posedovao modnu i galanterijsku firmu i uvozio robu iz Italije, Francuske, Engleske i Grčke. Zgrada, koja se sastoji od prizemlja i dva sprata, projektovana je po modelu stambene zgrade kakve se sreću u zapadnoj Evropi i njenim metropolama, te na prvi pogled podseća na kakvu palatu ili poslovnu zgradu. Ukrašena je dugim balkonom od kovanog gvožđa koji se prostire na celom prvom spratu i šest malih balkona duž drugog sprata. Cela zgrada je prekrivena reljefnim ukrasom isklesanim u veštačkom kamenu; venci i prozorski okviri su profilisani, dok se pilastri nadvišeni kapitelima prostiru na cela dva sprata. U centralnom delu zgrade je prikaz u visokom reljefu golog čoveka na postolju, koji u jednoj ruci drži torbu, znak bogatstva, a u drugoj žezlo, znak moći, koji bi zajedno trebalo da simbolizuju bogatstvo vlasničke poslovne kuće. S obzirom da na nogama ima krilca, zaključujemo da je nagi mladi čovek – upravo bog Merkur, zaštitnik trgovine. Zgrada je oker boje, što je bila tipična elegantna boja tokom nekoliko stoleća. Sa dvorišne strane nalaze se dugi balkoni sa ogradom koja je takođe od kovanog gvožđa, ali nema nikakvih ukrasa ni na fasadi, ni na ogradi.

U prizemlju se nalaze poslovne prostorije različitih firmi, kao i na samom otvaranju zgrade, dok je na višim spratovima stambeni prostor. Zgrada je u solidnom stanju. Objekat je dobrog stanja sa sitnim oštećenjima fasade sa frontalne strane. U dvorištu objekta nalazi se gomila smeća, sa zadnje strane objekat je dosta slabije održavan. Krov je na nekim mestima korodirao. U poslovne delove zgrade ulaz je dozvoljen.