Dvorci Srbije

Vila Sunčica

Banja Koviljača

Vila Sunčica je takođe nekada posedovala slova na fasadi, ćiriličnim art-deko fontom, ali su ona u renoviranjima posle rata izgubljena. A istorijski gledano, prema „Projektu za novu vilu Sunčicu u Koviljači gospodina Milosava Stekića, trgovca iz Beograda“ iz februara 1931. godine, arhitekta je bio izvesni dipl. inž. Žarko M. Pajović iz Beograda.

Kod vile je primetno da je postakademski projektovana, i da je objedinila uticaje od pre Velikog rata, i one modernije, koji se očituju u izbačenom stepenišnom delu polukružnog oblika, tipičnim za art-deko. Reljefna plastika je pažljivo probrana i aplicirana na fasadu, sa merom i da da osećaj elegantne masivnosti. Vila se sastoji iz suterena, prizemlja, prvog sprata i mansarde koja iskazuje oblike koje srećemo u Parizu, a koji potiču iz druge polovine 19. veka. Suteren i podrum imaju kamenu fasadu, čime se podražava tipičan oblik srpskih kuća ovog kraja. Ograda i stepenište su od betona, ali su u zapuštenom stanju.

Međutim, godine 1972. dolazi do narušavanja osnovne ideje, jer je projekat Ljubice Jarčev, arhitekte iz građevinsko zanatskog preduzeća „Obnova“, podrazumevao dogradnju vile, zatvaranje cele terase i podizanje nove terasena veću spratnu visinu, te se sada na terasu izlazi iz potkrovlja. Time je promenjena i unutrašnja organizacija prostora, pa su nastala dva odvojena stana od porodične vile. Ovo donosi probleme pri rekonstrukciji, jer je vlasnik spratnog stana van zemlje i nezainteresovan za prodaju ili obnovu, a vlasnici donjeg stana su spremni da otkupe i gornji stan. Primetno je da je pre davanja zaštite došlo do ugradnje ružne plastične nadstrešnice iznad ulaznih vrata.

Vili je neopdhodna delimična rekonstrukcija. Nije otvorena za posetioce.