Dvorci Srbije

Vila Mi-La („Patrijaršijska vila“)

Vrnjačka Banja

Vila Mi-La u Vrnjačkoj Banji se nalazi na adresi Proleterskih brigada 6. Sagradio ju je inženjer Milosav Bošković tokom 30-ih godina 20. veka. Inženjer je vili dao ime „Mi-La“, što je i napisano stilizovanim notnim zapisom na glavnoj fasadi, zbog njegove ljubavi prema supruzi Mili i njenog ukusa i ljubavi za muziku i pesmu.

Bošković je radio kao savetnik u Ministarstvu šuma i rudarstva Kraljevine Jugoslavije i 1939. rukovodio je izgradnjom puta Vrnjačka Banja-Goč. Tom prilikom postavljena je spomen-ploča na kojoj možemo pročitati: „Ovaj put je 1939. godine izgradilo Ministarstvo šuma i rudarstva pod rukovodstvom inženjera Milosava Boškovića, našeg savetnika“. Posle Drugog svetskog rata Bošković je radio u Vrnjačkoj Banji kao savetnik Komisije za procenu nacionalizovanih zgrada.

Zgrada, inspirisana neoromantičkim stilom, koristi elemente pozajmljene iz srednjovekovne srpske arhitekture, poput polulučnih otvora uokvirenih kamenim blokovima, konzola koje nose ugaonu terasu ili monumentalnog ulaza sa arkadama. Sa ovim elementima mešaju se oblici iz tradicionalne arhitekture, poput četvorostranog krova pokrivenog ćeramidom sa dimnjacima sa dekorativnim elementima i trema-galerije sa lukovima. Ograda je monumentalna i robusna. Prozori imaju raznobojne geometrijske vitraže.

Vila se sastoji od podruma, prizemlja i sprata; zidovi su izgrađeni od opeke i kamena, sa nekim betonskim konstrukcijama. Unutrašnjost je organizovana iz centralnog ulaznog hodnika; u prizemlju se nalaze dnevne sobe i trpezarija, a na spratu spavaća soba, dečija soba i kupatilo; pomoćne prostorije (ostava i kuhinja) su u podrumu. Unutrašnja dekoracija uveliko koristi drvo (ukrasni elementi, lamperije) i kamen (kamin, određeni podovi), drugi elementi koji se odnose na dekorativnu umetnost, poput lustera, sitnica, ukrasa i nameštaja, odražavajući brigu za reprezentativnost vile. U dvorištu se nalazi fontana, bazen, senica i ukrasno drveće. Vilu je kupila Srpska pravoslavna crkva, a u Vrnjačkoj Banji je poznata kao „Patrijaršijska vila“.

Vila je u odličnom stanju.