Dvorci Srbije

Vila doktora Petrovića

Banja Koviljača

Vila doktora Petrovića predstavlja jednu od najlepših vila van parka u Banji Koviljači. Ona je sagrađena za potrebe uglednog lekara pedijatra dr Mihajla Petrovića iz Šapca. Nalazi se na obroncima planine Gučevo, u neposrednoj blizini Vile Gučevo. Vila je malih dimenzija, praktički je letnjikovac, ali je upečatljive lepote i zanimljivih arhitektonskih rešenja, pa se stoga često nalazila na razglednicama Banje Koviljače, u istom kadru sa obližnjom Vilom Gučevo.

Veruje se da je doktor Petrović samo koristio svoj letnjikovac kada je dolazio u letnjim mesecima, budući da je bio sezonski lekar u Banji. Vila je sagrađena negde oko 1910-1911. godine, a o ovome imamo samo posredne podatke. Nažalost, ime arhitekte je izgubljeno. Zdanje je veoma harmonično i upečatljive bele boje. Ovde se sreće akademistički pristup sa elementima eklektike, veoma popularno rešenje tog doba. Građevina je prizemna ali ima podrum i mansardu sa devojačkom sobom.

Naročito je upečatljivo obeležje glavni motiv kompozicije pročelja – a to je istaknuti trem na stubovima pravougaone osnove, nadvišen dekorativnom zarubljeno-piramidalnom kupolom sa ukrasnom ogradom od kovanog gvožđa na vrhu. U prizemlju oko centralnog hola simetrično su raspoređene dve sobe za stanovanje sa jedne, i kuhinja i ordinacija sa druge strane. Enterijer je rešen pomoću različitih vrsta kamena, štuko dekoracije, al i drugih detalja primenjene umetnosti. Ovde vidimo prefinjeni ukus naručioca dvorca koji je želeo da se njegov malecki dvorac izdvoji od okoline i zaliči na one u Austro-Ugarskoj ili Ruskom Carstvu. Dvorište oko kuće sa zasadima ukrasnog bilja doprinosilo je prijatnom boravku, dok je danas dvorište smanjeno gradnjom drugih objekata. Sa strane svakog boka zgrade nalaze se male pomoćne prostorije sa stepeništima i terasicama na vrhu, ograđenima belim ogradama.

Sa bočnih strana prozori su vremenom zazidani, iako se sa slika vidi da su originalno postojali. Takođe, odmerena upotreba belog španskog zida i zelenih šalukatri i prozorske drvenarije daje poseban sklad ovom zdanju.