Dvorci Srbije

Letnjikovac Pece

Mali Iđoš

Na izlasku iz Malog Iđoša prema jugu, sa desne trane, pored puta, nalazi se «kostur» neke građevine koja bi mogla ličiti na ostatke neke katoličke crkve ili manastira u Engleskoj, koji je pušten da propada posle protestantske reformacije anglikanskog kralja Henrija VIII. Na potpuno iznenađenje, ono što liči na manju verziju crkve u Arači, zapravo je letnjikovac porodice Pece, i star je svega jedan vek.

Letnjikovac u Malom Iđošu su izgradili Petar Pece i njegov brat Ernest početkom 20. veka 1923. godine i po svim elementima pripada višoj grupi sličnih manjih zgrada bogatijih porodica koje su mogle sebi priuštiti nešto drugačiju i bolju kuću za stanovanje. Arhitektonski elementi koji su primenjeni, bočna kula sa jednim od ulaza, prostrana terasa sa ulazom, stepeništem i ogradom, niz polukružnih i četvrtastih otvora za prozore, ukrasna keramika i okulusi, odišu eklektičkim elementima arhitekture sa početka 20. veka.

Danas je letnjikovac potpuno ruiniran i ne služi ničemu, ostala je samo kula sa godinom izgradnje i par stubova koji podseća da je ovde nekada živela jedna imućna porodica. Sa njega je odnesena skoro sva građa. Služi za mesto za piće i okupljanje mladih iz Malog Iđoša.

Letnjikovac je evidentirano kulturno dobro.