Dvorci u južnoj i istočnoj Srbiji

Kuća Šop Đokića, Leskovac

Ona je sagrađena još u vreme „pre Hadži Zamfira“, imaginarnog lika Sremčevog romana, početkom 19. veka.

Palata Sotira Ilića („Čonina kuća”), Leskovac

Jedna od najznačajnijih zgrada u Leskovcu zapadnoevropskih karakteristika, koja je nekim čudom, iako oštećena, preživela anglo-američko bombardovanje 1944, jeste Palata Sotira Ilića.

Tonkićeva palata, Leskovac

Jedna od savremenijih građevina u Leskovcu koja nosi ime „Tonkićeva palata“ svedoči nam o „zlatnom dobu“ Leskovca, pre uništenja koje će doći sedam godina kasnije.

„Turska kuća” u Ul. Miloša Obilića (Restoran Konak), Leskovac

Po popisu iz 1888. u Leskovcu, koji je bio drugi po veličini grad u Srbiji, nalazilo se čak 500 «turskih kuća», koje zapravo nisu bile turske, već se taj stil s pravom naziva «balkanskim stilom».

Palata Kaloderma, Leskovac

Jedna od zgrada koje imaju distinktivno evropski pečat u gradu jeste i Palata Kaloderma, koja se nalazi u strogom centru Leskovca, u delu poznatom kao Široka čaršija.

Građanska kuća u Ul. Đorđa Lešnjaka 1, Leskovac

U Leskovcu je još jedan objekat pod zaštitom države, a to je građanska kuća u Ul. Đorđa Lešnjaka 1. Ova kuća je klasičan primer građanske arhitekture između dva svetska rata, a natpis na fasadi, odnosno na “kuli” nam govori da je građena 1931. godine.

Zgrada starog načelstva, Vranje

Zgrada starog načelstva u Vranju se nalazi u ulici Peti kongres br. 1. Zgrada Starog načelstva je podignuta 1908. godine.

Zgrada inžinjerijske kasarne, Niš

Niš je puno stradao tokom svoje istorije, što od ruku osvajača, što od ruku saveznika i domaćih «reformatora» koji nisu imali milosti ni prema osmanskom nasleđu, ni prema «kapitalističkom» ili pak «malograđanskom» ukusu, te su grad preoblikovali u skladu sa svojim «modernim» stremljenjima.

Zgrada Radio stanice (Kuća Popića), Niš

Zgrada radio stanice u Nišu poznata je i kao Kuća Popića, budući da je smeštena u nekadašnjoj kući poznatog niškog trgovca Jovana Popića, i nalazi se u ulici Lole Ribara 7 (nekada Gospodska ulica).

Apelova zgrada, Niš

Zgrada koja svojim izgledom podseća na srednjovekovni zamak jedna je od najlepših zgrada u Nišu.

Zgrada Učiteljskog doma, Niš

Zgrada Učiteljskog doma u Nišu, sagrađena je 1933. godine za potrebe smeštaja i rada učitelja i predata na upravljanje Učiteljskom udruženju Niša.

Vila Dalmacija, Sokobanja

Bolnica Vila Dalmacija je u blizini centra grada, gradskog parka i Starog Zavoda-Sokograd. Vila se nalazi u ulici Vojvode Mišića br.11, u centru banjskog okruga Sokobanja.

Timočki omladinski centar, Zaječar

Stara kuća koja je pripadala Dušanu Jovanoviću nalazi se u ulici 7. septembra u Zaječaru, i danas služi kao Timočki omladinski centar, u kome se dešavaju mnogobrojni kulturni događaji i koncerti, tj. ovo je kultno mesto kulture Zaječara.

Dom mladih trgovaca, Niš

Zgrada koja se nalazi u ulici Generala Milojka Lešjanina 39 , na uglu ulica Kneginje Ljubice i Generala Milojka Lešjanina, izgrađena je oko 1905. godine za potrebe Niške banke, osnovane 1903. godine, koju je 1922. godine apsorbovala Građanska banka u Beogradu.

Vila apotekara Veličkovića, Niška Banja

Nakon što je prešao iz turskih u bugarske, a zatim iz bugarskih u srpske ruke, Niš je jedno vreme posvetio uništavanju tragova sopstvenog balkanskog nasleđa, da bi na mestu srušene viševekovne istorije sagradio novu, evropsku istoriju.

Vila poljoprivrednog dobra Džervin, Knjaževac

Podignuta je 30-ih godina 20. veka na raskrsnici koja sačinjava završetak Grobljanske ulice i raskrsnice koja vodi ka groblju.

Kuća U Ulici Prote Mateje 9, Zaječar

Nalazi u centru grada, a izgrađena je 19262. Sastoji se od podruma i jednostavnog prizemlja i ima oblik ćiriličnog slova „G“; krov je mansardan, a iznad dvorišta je ograda u obliku balustrade.

Istorijski arhiv Timočke Krajine, Zaječar

Nalazi se u centru grada u ulici Nikole Pašića 160 (ranije ulica Maršala Tita) a sagrađena je 1936. godine za porodicu Nikolić, koja je u to vreme bila eminentna advokatska porodica, prema projektu P. Đorđevića.

Pašini Konaci (Narodni Muzej) Vranje

Pašini konaci ili u jednini, Pašin konak, jeste zdanje u Vranju koje se sastoji od dve zgrade, te otud i plural. Sagradio ih je u «zlatnom veku» osmanske arhitekture Rauf-beg Džinoli, kod nas poznat po prezimenu Džinić.

Todorčetov konak (Muzej Hajduk Veljka), Negotin

Muzej Hajduk Veljka je, u svojoj biti, bio dom za oborkneza Todorčeta, koji je vladao šezdesetih godina 19. veka ovim krajem. Knez nije bio naročito milosrdan te je konak građen pod kuluk, a za potrebe samog Todorčeta.

Zgrada Doma JNA Negotin

To je ugaona spratna građevina koja je u osnovi simetrična i sastoji se iz središnjeg ugaonog dela u vidu polukruga i bočnih strana jednakih dužina, oslonjena na regulacione linije ulica Ljube Nešića i Dobrile Radosavljević.

Vila doktora Zelića, Sokobanja

Vila doktora Zelića je građanska vila koja se nalazi na Putu Ozrenskih partizana u Sokobanji, i nastala je za potrebe odmora u banji doktora Zelića i njegove porodice.

Radul-begov konak, Zaječar

O nastanku Radul-begovog konaka, vremenu izgradnje i vlasnicima nema potpuno pouzdanih podataka. On je ipak najlepši spomenik orijentalne kulture u gradu, i nalazi se u centru Zaječara.

Dvor Despota Đurđa Brankovića, Smederevo

Smederevska tvrđava bila je srednjovekovni utvrđeni grad koji je privremeno služio kao glavni grad zemlje. Sagradio ga je despot Đurađ Branković u prvoj polovini 15. veka, za vreme despotovine Srbije.

Zgrada Južnomoravske banke, Niš

Zgrada koja se nalazi na adresi Obilićev venac 18 u Nišu nalazi se u opštini Medijana. Zgrada je izgrađena 1920. godine za tadašnji Niški kreditni zavod koji je promenio ime i postao Južnomoravska banka, kako navode izvori, “zbog konkurencije”.

Zavičajni muzej, Knjaževac

Zavičajni muzej Knjaževac nalazi se u Karađorđevoj ulici br. 15, u zgradi koja je sagrađena 1906. godine kao dvojna porodična stambena zgrada u vlasništvu porodice Sibinović, nekadašnjih vlasnika rudnika „Dobra sreća“ u Vini.

Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića, Brestovačka Banja

Podigao ga je knez Aleksandar Karađorđević 1856. godine, dve godine pre nego što će pasti s vlasti, i u ono vreme dvorac je bio najmoderniji objekat u svim banjama u Srbiji.

Kuća Ace Stanojevića, Knjaževac

Kuća Ace Stanojevića je ime po kome su od nastanka kuće Zaječarci nazivali današnju zgradu koja služi kao jedan od objekata Zavičajnog muzeja. Sam Aca Stanojević (1852-1947) bio je osnivač i vođa Narodne radikalne stranke kao i istaknuta narodna ličnost.

Vila doktora Zelića, Sokobanja

Vila doktora Zelića je građanska vila koja se nalazi na Putu Ozrenskih partizana u Sokobanji, i nastala je za potrebe odmora u banji doktora Zelića i njegove porodice.

Zgrada Andona Andonovića, Niš

Zgrada Andona Andonovića nalazi se u Nišu, u opštini Medijana, na adresi Obrenovićeva 41, i izgrađena je 1930. godine prema projektu beogradskog arhitekte Milutina Borisavljevića (1889-1970) u stilu francuskog neoklasicizma.

Letnja rezidencija Obrenovića, Plavinac

Nalazi na padini na desnoj obali Dunava, sa pozadinom koju čini šuma i prelepim pogledom na vinograde, reku i banatsku ravnicu. Zamišljena kao letnja palata za dinastiju Obrenovića, za skoro dva veka postojanja doživela je mnoge promene.