Dvorci Srbije

Zgrada Istorijskog arhiva Timočke krajine

Zaječar

Istorijska arhivska zgrada Timočke krajine u Zaječaru nalazi se u centru grada u ulici Nikole Pašića 160 (ranije ulica Maršala Tita) a sagrađena je 1936. godine za porodicu Nikolić, koja je u to vreme bila eminentna advokatska porodica, prema projektu P. Đorđevića, arhitekte iz grada. Ima izgled luksuzne gradske vile. Gotovo kvadratnog tlocrta, zgrada je podignuta usred dvorišta od oko 20 ari, oko 20 m od trase ulice, tako da se zaista i doima ne kao privatna kuća za život i posao, već kao luksuzniji objekat.

Vrtna ograda je izrađena od metala sa masivnim zidanim stubovima obloženim veštačkim svetlosmeđim kamenom, a ispred zgrade nalazi se česma. Zgrada se sastoji od prizemlja i sprata, sa prostorijama raspoređenim po centralnom hodniku. Ulaz ima poligonalni trijem, kojem se pristupa stepenicama. Četvorostrani krov je popločan biber crepom. Fasade su obložene veštačkim kamenom. Prozori su zaštićeni rešetkama od kovanog gvožđa. Ono što je upečatnjivo kod ove vile, jeste asimetričnost, budući da se vila na jednoj strani završava malom zašiljenom kulom, što joj daje romantičarski izgled, te se cela zgrada može manje-više pripisati tom stilu.

Istorijski arhiv Zaječar nastao je dekretom 15. aprila 1948. godine; svoje mesto u vili našao je 1979. U vilu je dozvoljen ulaz, a stanje vile je dobro, budući da se solidno održava. Nema vidljivih oštećenja, a krov je nedavno renoviran.