Dvorci Srbije

Dvorac Nojhauzen

Srpska Crnja

Dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji, nalazi se odmah pored glavnog puta koji vodi za Rumuniju, gotovo uz sam granični prelaz. Okružen je parkom na nekadašnjem imanju grofa Čekonjića, a u neposrednoj blizini majura „Julija”. Dvorac je sagradio nemački obaveštajac i general – Franc Nojhauzen (Franz Neuhausen), kome je dvorac trebalo da služi kao letnjikovac za odmor i lov. Ovo je jedini dvorac na području Banata koji je podignut za vreme Drugog svetskog rata, u periodu od 1941. do 1943. i to za potrebe visokog oficira nemačke okupacione vojske, a poslednji u nizu podignutih dvoraca u Vojvodini, koji su se gradili u periodu od osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata.

Po predanju, dvorac je projektovao nepoznati ruski zarobljenik – arhitekta, očigledno sposoban da odgovori zahtevima naručioca i projektuje skladno i funkcionalno arhitektonsko delo. Dvorac je izveden u eklektičkom maniru sa elementima klasicizma i baroka.

Iz dvorišnog trema se ulazi u salon sa kaminom i drvenom kasetiranom tavanicom. Levo od salona je ekonomski deo (kuhinja), a desno još jedna sala za ručavanje. Na spratu se nalazi još jedan salon koji je sa holom povezan sa tri otvora, od kojih su dva krajnja zastakljena vitražima. Vitraži su urađeni u maniru art dekoa i predstavljaju dva sveca sa svojim atributima; jedan je sveti Hubert – zaštitnik lovaca, koji u ruci drži biskupsku palicu, a drugi je sveti Eligije – zaštitnik zanatlija, koji u ruci drži crkvu.

Vlasnik dvorca je Opština Nova Crnja, a od 1981. godine se u njemu nalazi motel sa restoranom. Na spratu i potkrovlju se nalazi 14 hotelskih soba (5 velikih apartmana i 9 dvokrevetnih soba). Nikola iz Turističke organizacije Nove Crnje vodi nas kroz dvorac i priča da nisu imali sreće sa poslednjim zakupcem, ženom iz Rumunije koja je bez konsultacija sa Zavodom isekla jedan broj stabala oko dvorca i od njih napravila stubove sa lampama, napravila je i par problematičnih intervencija u enterijeru, ali ništa što ne može da se popravi. Opština Nova Crnja ima ozbiljne planove sa dvorcem pošto je isti ušao na listu od 25 dvoraca u koji stižu francuski stručnjaci u septembru ove godine i koji će biti deo saradnje Srbije i Francuske na projektu „Dvorci Srbije – Zaštita kulturne baštine“. Takođe, u blizini dvorca otkrivene su termalne vode što daje neslućene mogućnosti za razvoj spa-turizma.